Cikkek

Néhány igen hasznos tipp ahhoz, hogy könnyebben menjen a nyelvtanulás:

(Forrás: lingwing.blog.hu)

Nézz vissza hamarosan, jön még több tipp, amikkel tuti, hogy megjegyzed a nehézkes angol nyelvtant :)


És néhány általános tipp a sikeres nyelvtanuláshoz:


Idegen nyelvet gyakran valamilyen külső, praktikus okból kezdünk el tanulni: szükséges az érettségihez, nyelvvizsga kell a diplomához, követelmény a munkahelyen, stb. Vannak azonban belső, érzelmi és egyéb okok is, például tetszik a nyelv; érdekel, mit énekelnek a kedvenc zenében; szeretnénk eredetiben olvasni a kedvenc könyvünket; jó volna eredetiben nézni a filmeket; nyaraláskor szeretnénk beszélgetni a helyiekkel; szeretnénk beszélgetni, levelezni külföldi barátainkkal; érdekel egy adott nyelvhez tartozó kultúra, stb.

Ezeknek a belső motivációknak a megléte mindig nagyon megkönnyíti a nyelvtanulást, ezért, ha eredetileg más okból kezdtél vagy kezdesz el nyelvet tanulni, érdemes a belső motivációkat feléleszteni vagy megerősíteni. Így nagyobb kedvvel és sokkal hatékonyabban juthatsz egyről a kettőre.


Tűzd ki a célodat!heureka 008k

Ha már kellőképpen motivált vagy, ki tudod tűzni a céljaidat, amelyeket a nyelvtanulás kapcsán szeretnél elérni.

Ha a céljaidhoz még egy pozitív érzést is társítasz, könnyebb lesz megvalósítani őket. Gondold csak végig, mennyire más, ha ahelyett, hogy "Jól szeretnék tudni olaszul", azt mondod: "Büszke vagyok magamra, mert 2011 karácsonyán kezemben lesz az angol középfokú nyelvvizsgám bizonyítványa!"

Ez persze csak az első lépés, ami ahhoz kell, hogy az eléréshez szükséges állomásokat megtervezd. Készíts havi, heti és napi tervet. Határozd meg előre, hogy az adott intervallumon belül hány szót vagy kifejezést tanulsz majd meg, hány oldalt olvasol el egy könyvből, hány filmet nézel meg, vagy hogy mennyi időt töltesz nyelvtanulással. Ha ezeket eléred, ne felejtsd el megjutalmazni magad! (Akár egy csokival, akár egy mozijeggyel :)


Teremts anyanyelvi környezetet!

Számtalan olyan nyelvtudást fejlesztő szokást építhetsz be hétköznapjaidba, amelyek igazán komoly erőfeszítést nem igényelnek, pénzbe nem kerülnek, mégis nyelvtanári segítség nélkül is végezhetők és nagyon hasznosak.

Amit készen kapsz:

"saldi-sales-rebajas- leárazás-solden-ausvekauf": feliratok az üzletek kirakatára ragasztva, reklámtáskákon vagy szórólapokon. A nem direkt tanulás terén ez az egyik legegyszerűbb gyakorlat: többnyelvű környezeted felfedezése.

Vásárláskor olvasd el a termékek idegen nyelvű feliratait, a háztartási cikkek használati utasításában leírtakat idegen nyelven is olvasd el, nézd meg a könyvek borítóján, a moziműsorban, a DVD-k hátoldalán az eredeti címeket, idegen nyelvi feliratokat.

Amit választhatsz:

Sok olyan alkalom is van, amikor magad dönthetsz arról, hogy egy adott információt milyen nyelven akarsz olvasni, hallani. A számítógép operációs rendszere, a levelező- és chatprogramok, az internetes böngészőoldalak, hírportálok, a mobiltelefon általában több idegen nyelvű beállítást is lehetővé tesz. Filmeket vagy DVD-t nézhetsz eredetiben – leghasznosabb idegen nyelvi szinkronnal. Múzeumban, kiállításon választhatsz idegen nyelvű tárlatvezetést, turinform irodákban beszerezhetsz idegen nyelvű prospektusokat.

Amit létrehozhatsz:

Tudatosan is építsd idegen nyelvi környezetedet! A lakásod különböző pontjaira kis cédulákon írj fel hasznos vagy nehéznek ítélt szavakat, kifejezéseket, így gyakran találkozhatsz velük, hamarabb megtanulod őket! Írj naplót, levelet, sms-t, bevásárló listát azon a nyelven, amit tanulsz, gyakorolsz! Nézz külföldi tv-adásokat, hallgass külföldi rádióadókat, de az is hasznos, ha a tv, a rádió csak a háttérben szól. Olvass külföldi napilapokat, magazinokat, ma már a nagy bevásárlóközpontok újságosainál a legtöbb világnyelven beszerezheted az érdeklődésednek megfelelőt. Aktív nyelvtudásodat pedig tréningezd belső monológgal, beszéddel. Telefonon idegen nyelven is rendelhetsz ételt, mozijegyet, taxit. Foglalhatsz szállást, érdeklődhetsz repülőjáratok, vonatok, autóbuszok érkezéséről, indulásáról, intézheted foglalásodat. A belső monológ, amikor elképzeled és magadban ki is fejezed, mit mondanál egy adott szituációban, közlési szándékodat megpróbálod megvalósítani, az egyik legjobb gyakorlat beszédkészséged fejlesztésére.


Bővítsd szókincsedet magolás nélkül!

Szótárfüzet

"Jaj, várj egy picit, ne mondd meg, tudom ám, már annyiszor tanultam ezt a szót!"

Hányszor bosszankodunk ehhez hasonlóan, mert nem jutnak eszünkbe idegen nyelven a szavak. Keserű lemondással nyitjuk ki a szótárfüzetet, hogy újból ugyanazt leírjuk, már-már teljesen feleslegesen.

Egyszerre ne tölts hosszú időt a listával. Lehet, hogy furcsán hangzik, de nem érdemes órákat memorizálni. Egyszerűen azért, mert nem hatékony. Sokkal inkább eredményre vezető, ha rendszeresen, ideális esetben naponta, öt-tíz percet foglalkozol az új szavakkal.

Először olvasd fel hangosan az új szavakat, ízlelgesd, engedd közel magadhoz az új hangalakot. Ha már ismerős a szó kiejtése, akkor nézd meg a magyar jelentését is. Majd takard le az idegen szót, és próbáld meg felidézni.

Szókártyák

Megszabadulhatsz a lista-élménytől, ha kis kártyácskákat készítesz. A kártya egyik oldalára írd fel az új szót, a másikra pedig a jelentését. A megjegyzendő szó mellé még más fontos információkat is felsorakoztathatsz. Az adott nyelvtől függően érdemes a kiejtést, a névelőt, a vonzatot, a ragozást leírni. A magyar jelentés mellé pedig esetleg egy idegen nyelvű mondatot, amiből a keresett szó hiányzik. Így emlékezetedben nem egyetlen szó fog lebegni, a mondatról pedig könnyebben eszedbe jut a használata. Emellett még egy képpel is illusztrálhatod a jelentést, hiszen a vizuális memória az esetek többségében hosszútávon működik.

Mindig legyen Nálad egy pár szókártya, így előveheted őket bárhol és bármikor, és gyorsan átnézheted őket. Így ügyesen kihasználhatod az egyébként haszontalanul múló perceket.

Képes szótár

Ha nem tudsz könnyen felismerhető rajzokat készíteni, semmi gond: manapság többféle képes szótár is kapható. Amikor képek segítségével tanulsz, fontos, hogy ne a szólistát böngészd, hanem a képekben merülj el. Ha már sokszor megnézted a képet, hangosan kiejtetted a hozzájuk kapcsolódó szavakat, akkor a következő lépcsőfok, hogy a kép segítsége nélkül, emlékezetből sorolj fel minél több szót. Amikor már így is jól megy, válassz egy másik képsort. Saját képsoraidat is elkészítheted, ha fényképeidet vagy kedvenc újságaid képeit idegen nyelvű feliratokkal látod el. Ennek nagy előnye, hogy ami Téged személyesen megérint, azt könnyebb felidézni. Ha van tanulótársad, ezeket a képsorokat osszátok meg egymással!

Szócsoportok, összetartozó szavak

Amikor a segítő kártyák és a képek kezdenek elárasztani, mert intenzíven tanulsz egy nyelvet, és viszonylag rövid idő alatt sok-sok új szóval találkozol, különösen fontos odafigyelni, hogyan is rögzíted a szavakat.

Ha minden egyes szót külön tanulsz meg, nagyon gyorsan kapacitásod végére érsz. Viszont ha egy-egy szócsoportot egyetlen egységként kezelsz, sokkal többet be tudsz fogadni. Ahhoz, hogy a szólista szócsoporttá váljon, valamiféle rendezőelvet kell találnod a szavak között. Például, mondd végig a kabátokat évszakok szerint: jacket, light coat, rain coat, winter coat. Ilyenkor az összetartozó szavakat mindig együtt idézd fel, hiszen az agy csak így fogadja egyetlen egységként a több alkotóelemet.

A szócsoportokat kösd olyan tárgyhoz vagy helyhez, ahol gyakran jársz, mert így több "spontán" alkalom adódik a felelevenítésükre, és a szavak nemcsak a szótárfüzetről vagy papírokról fognak eszedbe jutni. Például, amikor az időjárást tanulod, alkoss egy "vizes" szócsoportot (rainy, stormy, cloudy, foggy), és ezt mindig idézd fel, amikor a zuhanyrózsából folyik rád a víz. Vagy ha alkotsz egy "határok" szócsoportot (front door, gate, fence, hedge), akkor hangosan ismételd el, amikor bezárod a bejárati ajtót, kinyitod a garázsajtót, a kerítés mögül megugat egy kutya.

Egy szócsoporthoz minimum három összetartozó szó kell. A kutatások szerint a felső határ a hét - ennél több szót ugyanis nehezen jegyez meg együtt az agy, elkezdi alcsoportokra bontani. A csoportok összeállításánál természetesen lehetsz kreatív, és látszólag egymástól távol álló dolgokat is egybe tehetsz, ha tudod, hogy mi köti össze őket, hiszen erről a kötelékről fogod legközelebb felidézni valamennyit.

Szótanulás mozgással

Hosszú távú memóriában fog rögzülni az, amit mozgással együtt tanulsz meg. Magolás helyett tehát inkább találd ki, hogy az új nyelvi anyagot milyen napi, amúgy is szükségszerű mozgáshoz rendeled hozzá. Például a Would you like some tea? kérdést felteheted minden viráglocsolásnál. Vagy minden hűtőnyitásnál megkérdezheted: Excuse me, do you know where the supermarket is?

Szótanulás dallammal, ritmussal

Szeretsz énekelni? Jó hír, hogy agyunk a dallamokat is a hosszú távú memóriában tárolja. Mindössze tehát annyit kell tenned, hogy egy adott szóhoz vagy mondathoz állandó dallamot rendelsz. Fontos, hogy ne csak énekelgess pillanatnyi hangulatod szerint "megzenésítve" újból és újból a szavakat, mert az új szót egy adott, rögzített dallam fogja előhívni emlékezetedből. Ha lakótársaidat kímélve nem szeretnéd kipróbálni ez énekes módszert, semmi gond: a ritmus hasonlóképpen a hosszú távú memóriában rögzíti a szavakat. Ha nem mondatokat, csak szavakat tanulsz így, akkor érdemes a dallam vagy a ritmus elejére egy könnyen megjegyezhető és gyorsan társítható indító szót tenni. Például a pedestrian szó ritmikus tanulásakor ismételgetheted, hogy CROSSing, CROSSing, pedEStrian CROSSing.

Szógyakorlás életed minden percében

Az új szavak rögzítésének jól működő módszere, ha végiggondolod, saját életedben hol találkozol azzal a szóval, és az adott helyzetekről mondatokat mondasz vagy írsz. Fontos, hogy ezek ne általános mondatok legyenek, például I like orange juice, hanem olyanok, amik emlékképeket idéznek fel: Yesterday the orange juice was extremely cold. Ha esetleg olyan kép vagy történet jut eszedbe, amelyet még nem tudsz elmondani az adott idegen nyelven, akkor nyugodtan mondd a mondatot félig magyarul - de az új szót mindig a célnyelven ejtsd ki! (Ennél a gyakorlásnál nem az a cél, hogy még több szóval találkozz és szótárazz, hanem az, hogy azt az egy kiválasztott szót saját életedhez kösd.) Ha van tanulótársad, ezeket a félig-meddig napló jellegű mondatokat osszátok meg egymással - az újabb gyakorláson túl jó szórakozás is!

Bár a rögzítésnek különféle módszereit vegyesen is használhatod - a nehezebb szavaknak csak jót tesz, ha több oldalról is megközelíted -, a tanulás során általában kialakul a rád leginkább jellemző módszer.

Szótanulás a számítógéppel

Ha elektronikusan gyűjtöd össze a szavakat, különböző színekkel megfestheted őket. Így jól el tudod különíteni azokat, amelyek könnyen mennek azoktól, amelyek még ismétlésre szorulnak, kiemelheted a reménytelennek tűnőket és a furcsa kiejtésűeket is. Ez azért lesz hasznos, mert másnap, amikor ismét átfutod a listát, nem kell az egésszel foglakoznod: tetszés szerint nézhetsz át egy kiválasztott csoportot.heureka 002k2

A számítógép másik nagy előnye, hogy vannak úgynevezett szótanító programok. Ezeknél szintén kiküszöbölhető, hogy vizuálisan csak a szó helyét jegyezd meg a listában, hiszen a program véletlenszerűen fogja visszakérni a szavakat. Nem elhanyagolható, hogy a helyesírásodat is folyamatosan tesztelheted, emellett a jobb programok ki is ejtik az adott szavakat idegen nyelven.

Ha sok időt töltesz számítógép előtt, a monitort is kidekorálhatod, vagy mielőtt kikapcsolod, szánj egy pár percet arra, hogy keresel egy olyan oldalt, ami azon a nyelven van, amit tanulsz.


Tedd élvezetessé a nyelvtan tanulását!

Sokan szeretnek nyelvtant tanulni (a híresztelésekkel ellentétben), különösen azok, akik jól látják a nyelv logikáját és szeretik a kivételeket. Ha erre programozod magad, és nem arra gondolsz, hogy milyen nehéz és unalmas, akkor akár élvezettel is felfedezheted egy nyelv szervezőelveit - és biztos sikered lesz! Szereted vagy sem, nem lehet megkerülni: a nyelvtan fontos ahhoz, hogy megértesd magad.(Ugye nem mindegy, hogy szemüveg vagy üvegszem...)

Nézzük akkor a hogyant:

Ha nyelvterületen élsz (vagy anyanyelviekkel vagy körülvéve), az intenzív nyelvhasználat során szinte rád ragad a nyelvtan. Ha nem vagy ilyen szerencsés, teremts magadnak anyanyelvi környezetet: nézz tévét, hallgass rádiót, zenét, olvass újságot, könyveket a tanult nyelven! Így észrevétlenül és szórakozva rögzülnek a nyelvtani formulák.

Tanuld meg a szabályokat, gondolkodj el rajtuk és próbálj hasonlóságot találni a magyar (nem lesz könnyű) vagy egy már általad ismert idegen nyelv és a most elsajátítandó nyelv között.

Tanuld meg a szórendet. Ha helyesen rakod sorba a szavakat, még akkor is megértenek, ha az igeidő vagy a ragozás nem stimmel.(Emlékszel még: szemüveg vagy üvegszem...)

Jegyezz meg kész mondatokat! Ha a struktúra megvan, a szavakat tudod cserélgetni.

Fordíts! Sokan elvetik ezt a módszert, pedig az új nyelvtani struktúrák elsajátításának ez is egy nagyon hatékony módja.

Beszélj magadban! Igen, azon a nyelven, amint éppen tanulsz. Nem kell hangosan, elég ha a gondolataid idegen nyelven áradnak.

Gyakorolj! Akkor is, ha nem annyira esik jól! Van sok olyan weboldal, ahol játékos nyelvtani gyakorlatokat találsz és észre sem veszed, hogy tanulsz:

Tarts lépést az adott nyelv változásával, fejlődésével!

Egy nyelv soha nem csupán szavak és nyelvtani szabályok összessége, hanem egy élő, folytonosan változó rendszer, a kommunikáció alapvető eszköze, a kultúra elválaszthatatlan része és egyben annak tükre. Ezért fontos, hogy megismerd a hozzá tartozó kultúrát is, hiszen csak így értheted meg, és tudhatod magadénak igazán az adott nyelvet. Persze nincs mindig alkalmad elutazni, és közvetlenül, anyanyelvi közegben megtapasztalni az élő nyelv dinamikáját, a vele egybefonódó kultúrát és társadalmat. Szerencsére a legtöbb "nagy világnyelv" anyaországa a maga kulturális és oktatásügyi minisztériumán keresztül működtet olyan kulturális intézményt, amely számos hasznos segítséget, programot, információt kínál a nyelvtanulóknak, a nyelv iránt érdeklődőknek: könyvtár, filmek, társalgási klubok, stb. 

Keresd meg a tanult nyelvhez tartozó kulturális központokat, iratkozz fel hírlevelükre, hogy folyamatosan értesülj minden lehetőségről, amit kínálnak!Utolsó levelünkben további hasznos tippeket adunk, amelyekkel megsokszorozhatod nyelvtanulásod hatékonyságát.


HALLGASS ZENÉT!

Keresd meg a neten kedvenc számaid szövegét. Ha megérted, akár egy karaoke klubban is elénekelheted. Te nemcsak tudod, de érted is a szöveget. :)

Külföldi dalok szövegeit itt találhatod.


OLVASS!

Szerezd be a kedvenc könyveid valamelyikét idegen nyelven. Ha már ismered a történetet, könnyebb lesz más nyelven olvasni. Választhatsz kétnyelvű kiadványt is. Ha mindez elsőre túl nagy falatnak tűnik, léteznek úgynevezett könnyített olvasmányok, amelyekből a nyelvtudásodnak megfelelőt vásárolhatod meg. Ezeket a következő linkeket ajánljuk:

 

HASZNÁLD A SZÁMÍTÓGÉPED!

Sokat számítógépezel? Állítsd be kezdőoldalként valamelyik idegen nyelvi portált, így biztosan mindennap elolvasol majd egy-két sort. A levelező- és chatprogramok nagy részét különböző nyelvbeállításokkal, kedved szerint alakíthatod: angol, német, olasz, spanyol, portugál kezelőfelületed is lehet. (Ezt akár a telefonoddal is megteheted...) A legjobb, ha levelezel, sms-ezel is azon a nyelven, amit tanulsz. Ha nincsenek külföldi barátaid, levelezhetsz a csoporttársaiddal vagy a tanároddal is. Néhány tipp kezdőoldalnak:

 

  

MOZIZZ!

Nézd meg a kedvenc filmjeidet eredeti hanggal vagy idegen nyelvű szinkronnal. Ha akarod, aláteheted a magyar feliratot, ez megkönnyíti a megértést - bár nem fog teljesen egybevágni a hallottakkal. Néhány előzetes a YouTube-ról: http://bit.ly/filmek2011


NETEZZ!

Használd a netet: bármi is a kedvenc időtöltésed, biztos, hogy találsz majd olyan idegen nyelvi szöveget, videót, dalt, ami érdekel. Olvashatsz a fociról, gyűjthetsz recepteket, kereshetsz szállást a nyaraláshoz:


UTAZZ!

Ha megteheted, nyaraláskor, teleléskor válassz olyan úti célt, ahol nyelvet is gyakorolhatsz. Ha pedig már ott vagy, használd bátran a tudásod, hidd el, hatalmas sikerélményben lesz részed! Megéri leküzdeni a gombócot a torkodban!


JÁTSSZ!

Ha van pár perced - akár napközben is -, kapcsolódj ki! Játssz nyelvi játékokat, s észrevétlenül gyarapodik a tudásod! Néhány hasznos link:


TANULJ CSOPORTBAN!

Barátokat, ismerősöket szerezhetsz! Egy idő után már nemcsak a nyelvtanulásért, hanem a többiek miatt is mész az órára. Ha olyan barátaid, ismerőseid vannak, akikkel együtt éled meg a nyelvtanulás minden nehézségét és örömét, szinte észrevétlenül jutsz egyik szintről a másikra.


TANULHATSZ EGYÉNILEG IS!

Ennek nagy előnye az, hogy a nyelvórák kizárólag a Te igényeidre vannak szabva. Kérdezhetsz bátran, ez csak a te időd. Készülj az órákra a téged érdeklő témákból kérdésekkel - ezekkel kapcsolatban feladatokat, tippeket kaphatsz a nyelvtanárodtól.


   A tippeket köszönjük a Nyelvparádénak!